Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 14.12.2011 10:25
Основна заблуда е, че единственият източник на калций е млякото и млечните продукти. Напротив, поради високото си съдържание на протеин те причиняват загуба на калций.
Съществуват достатъчно доказателства за неверността в рекламните слогани и кампании на популярните марки мляко, но това не дава отговор на въпроса: От къде да си набавим калций тогава?
За щастие природата се е погрижила да ни го осигури под формата на растителни храни, които са леснодостъпен и сравнително евтин източник. Ето и някои от тях:
Сусам
Освен със завидни вкусови качества, сусамът може да се похвали и с богат състав. Към голямото съдържание на калций ( в четвърт чаша сусам се съдържат 35 % от препоръчителната дневна доза) се прибавят и магнезий, мед, цинк, витамин Е, В1, В2, В3, В6, омега-3, омега-6.
Сусамът може да се консумира под разнообразни форми. Много подходящ е за направата на здравословни десерти (например в повечето хранителни магазини се продават сусамени блокчета), а от сусамов тахан можем да си приготвим популярният в последно време хумус (паста от тахан, нахут, лимонов сок, зехтин и чесън). А за любителите на млякото-такова се получава и от сусама, просто трябва да го накиснем във вода за 8 часа, а след това да го смелим в кухненски робот и да прецедим получената течност през фина цедка.
Тофу
Може би не най-вкусното, дори за заклетите вегетарианци, тофуто не е за подценяване и придобива все повече популярност.
Броколи
Броколите са не само нискокалорична храна, но също така богати на калций и магнезий, добър източник наслаб растителен естроген като например генистеин, който се преобразува в биологически активна подобна на хормони субстанция от чревни бактерии.
Сушени плодове
Истинско сладко изкушение, отново с високо съдържание на калций, магнезий, натрий, калий и още доста представители на Периодичната система. Единствено трябва да внимавате при избора им - истинските сушени плодове(сушени сини сливи, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди, фурми и т.н.) са за предпочитане пред така наречените „цукати” ( захаросани, изсушени и с изкуствени добавки пъпеш, манго, ананас и т.н). Също така е хубаво и да ги консумирате с мярка - 100 грама на ден са предостатъчни, а енергийното им съдържание е около 280-300 ккал.
Така че, за да си набавите необходимото количество от този важен елемент не е необходимо да използвате хранителни добавки, или да се притеснявате, чене консумирате достатъчно мляко. Чрез долната таблица можете да добиете и представа за съдържанието на калций в другите препоръчителни храни.
в 100гр |
съдържание на калций в милиграми |
|
Водорасли |
1000-2000 мг |
|
Сусам |
780 мг |
|
Тофу |
510 мг |
|
Сардини |
300 мг |
|
Соя |
250 мг |
|
Смокини |
250 мг |
|
Бадеми |
130 мг |
|
Орехи |
170 мг |
|
Магданоз, глухарче |
150 мг |
|
Лешници |
140 мг |
|
Краве мляко |
132 мг |
|
Маслини |
100 мг |
|
Стафиди |
90 мг |
|
Филия пълнозърнест хляб |